INCH siding
INCH build
INCH roofing
Посетете още:
...за Вашия красив и енергийно ефективен дом
Заявка за оглед: 0886 18 12 79
Парoпропускащо фолио

При сайдинг облицовката е важно да се обърне внимание на паропропускащото фолио, което се монтира върху носещата конструкция (между която е монтирана вата) и под сайдинг панелите. То дава възможност на влагата и парите натрупани в помещенията и стените на сградата да се изведат през външната облицовка. Същевременно, то предпазва стените и топлоизолацията от случайно проникнала вода вследствие на дъжд, миене и др.
Паропропускащите фолиа (срещат се и като паропропускащи мембрани) са изработени от различни материали и слоеве, в зависимост от качеството и изискванията към тях.

Обикновено, по-евтините фолиа са изработени от полиетилен. Имат армировка, която заздравява материала и предотвратява разкъсване. Отворите за вентилация са направени механично. По-качествените фолиа са изработени от полипропилен. Те имат от два до пет пласта. Тези фолиа пропускат влагата само в една посока - от вътре навън.

За сайдинг облицовка са подходящи двуслойни фолиа с тегло около 100гр./м2. По-тежките и многослойни са предназначени за покривни конструкции и по-големи натоварвания. Необходимо е дифузията на водни пари да е около 1200 гр./м2/24ч. Фолиа с голяма дифузност не са напълно водонепропускливи и носят риск от пропускане на проникнала по някава причина през облицовката вода. Фолиа с недостатъчна дифузност от своя страна водят до образуване на конденз от вътрешната страна, особено през зимата. Това довежда до овлажняване на ватата и понякога загуба на топлоизолационните й характеристики. Влагата влияе неблагоприятно и на носещата конструкция, намалявайки експлоатационния й живот.

Изборът на качествено паропропускащо фолио ще допринесе за дългия живот на сайдинг облицовката, като същевременно топлоизолационните й характеристики ще се запазят.