INCH siding
INCH build
INCH roofing
Посетете още:
...за Вашия красив и енергийно ефективен дом
Заявка за оглед: 0886 18 12 79
Изборът на вата

В тази статия ще рагледаме видовете вати и как да подберем правилния вариант според бюджета и желания ефект. В каква вата е целесъобразно да инвестираме, и кога по-скъпата вата не си заслужава?

Ватата е основен компонент в цялостната сайдинг облицовка. Всъщност, топлоизолацията се дължи на нея. Много често тя е подценявана. В резултат, се монтира вата с неправилно предназначение и, в повечето случаи, най-евтината. Вследствие на това, инвестицията, която е направена в сайдинг облицовката се възвръща много трудно и се проточва във времето. Това се дължи на недостатъчно реализираните икономии на енергия за отопление през зимата и за охлаждане през лятото. Често разликата между икономично и добре изпълнена изолация е много малка - от порядъка на 2-5лв./м2.

Благодарение на порестата си структура, ватата позволява на влагата да преминава през нея. Така, образуваната в помещенията влага от готвене, къпане и др. може да премине през ватата, а след това и през технологичните отвори в сайдинга.

Най-общо, ватата се дели на стъклена и каменна. Могат да се срещнат и като стъклено- минерална и каменно-минерална, защото и двата типа принадлежат към групата на минералните вати, поради минералния им произход. Тук ще ги наричаме минерална и каменна, понеже така са се наложили в разговорния език. Основната разлика между двата продукта са материалите, от които са произведени. Минералната вата е направена от стъклена шлака и пясък, а каменната - от долмит, диабаз и базалт. Производственият процес е сходен. Първо изходните материали се претопяват до производствена лава в електрически пещи посредством високотехнологичен метод без отрицателни въздействия върху околната среда. Претопената лава се източва във формата на нишки, които се събират и разпределят по определен начин до достигане на хомогенност. След това се смесват и свързват със свързващи смоли. Накрая се формоват във необходимите размери и се оставят да изстинат, като се добавят масла, за да се стане продуктът хидрофобен.

<   1      2      3    4   >