INCH siding
INCH build
INCH roofing
Посетете още:
...за Вашия красив и енергийно ефективен дом
Заявка за оглед: 0886 18 12 79
  История на виниловият сайдинг

От древни времена хората са работили усилено за да получат синтетични продукти, които биха имали свойства, несрещащи се в заобикалящите ги естествени материали. Благодарение на учени трудили се на различни места и по различно време, както и на случайни грешки, открили поливинил хлорида (PVC). Той е в основата на съвременния сайдинг.

Ранните изледователи открили PVC най-малко два пъти през 19 век. За пръв път това се случва при френския физик и химик Анри Виктор Рено през 1838г., а по-късно и при немския химик Ойген Бауман през 1872г. И в двата случая полимерът се появил в колби с новооткрития поливинилен газ, които били изложени на слънчева светлина. Той представлявал твърда бяла субстанция, която за съжаление била трудна за обработка и никой не успял да намери начин за широкото й промишлено приложение.

През 1913г. немският изобретател Фридрих Клате патентовал PVC, като методът на полимеризация на винил хлорида се осъществявал чрез слънчева светлина.

Най-голям пробив настъпил в Съединените Щати. Там компанията BFGoodrich наела индустриалния учен Уалдо Сиймън. Той имал за задача да открие синтетичен заместител на все по-скъпия естествен каучук. Неговите експерименти отново произвели поливинил хлорид. Въпреки това, материалът бил заплашен от забвение през периода на рецесия в края на двайсетте години. Благодарение на Сиймън, полимерът продължил да се използва като водоусточиво покритие при производството на платове. Търсенето на PVC се увеличава, и през Втората Световна Война, бързо замества традиционните материали за изолиране на кабели във военните кораби.
<   1    2   >